Webshop beginnen in Nederland

Wil je een webshop beginnen in Nederland? Uitstekend idee! Het is zeker mogelijk om een webshop te beginnen zonder naar het buitenland te hoeven reizen of een buitenlandse leverancier te vinden. In deze blog vertel ik je precies hoe.

De regels voor een webshop beginnen in Nederland

Als je in Nederland een webshop wil beginnen heb je een KvK nummer nodig. Dit klinkt moeilijker dan het is. Je maakt een afspraak bij de KvK en schrijft je in als eenmanszaak. Als je onder de 18 een KvK wil is dat gewoon mogelijk, je neemt een van je ouders mee. De kosten zijn eenmalig €50.

Daarnaast moet je ook een Privacy Policy hebben, waarin je zegt wat je met de gegevens van je klanten doet.

IDEAL zonder zakelijke rekening?

IDEAL betalingen ontvangen zonder zakelijke rekening?

Het is mogelijk! Je kunt IDEAL betalingen ontvangen zonder zakelijke rekening met Shopify. Shopify is een webshop bouwer, deze kost ongeveer €25 euro per maand maar dan heb je ook wat. Shopify heeft zijn eigen payment service: shopify payments. Als je Shopify Payments gebruikt kun je IDEAL betalingen ontvangen met alleen een KvK. Je betaalt €0,29 per transactie. Omdat je Shopify Payments gebruikt heb je geen andere payment provider zoals Mollie meer nodig.

Webshop beginnen: welke producten?

Webshop beginnen in Nederland

De belangrijkste vraag is: wat ga je verkopen? en waar ga je die producten vandaan halen? Om te beginnen is het beste om een niche te kiezen. Een niche is een heel klein gedeelte van de markt waarop jij je gericht. Ga bijvoorbeeld niet ‘schoenen’ verkopen maar richt je specifiek op voetbalschoenen. Dit is om de volgende redenen:

  1. Je bent unieker, dus je valt sneller op.
  2. Je focust je op een kleiner aantal producten waardoor je:
    • Minder werk hebt (productpagina’s)
    • Een minder brede voorraad nodig hebt
    • Snel meer verstand krijgt van de niche

Buitenlandse leverancier

De meeste webshops halen hun producten uit het buitenland, bijvoorbeeld uit China. Op een website als Alibaba kun je een leverancier vinden. Een buitenlandse leverancier is misschien goedkoper, maar het heeft ook nadelen. Je kunt het product niet zo snel gaan bekijken, dus je moet eerst testers bestellen. Verder zijn de verzendtijden langer en de verzendkosten hoger. Ook taalverschil en tijdsverschil kan een drempel zijn.

Nederlandse leverancier

Je kunt ook opzoek gaan naar een Nederlandse leverancier. Deze haalt meestal ook zijn producten uit China maar voor jou wordt het een stuk makkelijker. Je kunt de producten gaan bezichtigen en eventueel zelf transporteren naar je opslagplaats. Wil jij bijvoorbeeld kappersspullen verkopen, dan kun je zoeken op ”groothandel kappersspullen”.

Met welke webshop bouwer beginnen?

WordPress

Je kunt met WordPress een website bouwen. Dit kost je ongeveer €70 per jaar aan domeinnaam en webhosting voor een simpele webshop. Met de plugin Woocommerce is het relatief makkelijk om een webshop in elkaar te zetten, maar als je wat meer opties wil moet je al gauw betalen. Voor IDEAL betalingen kun je de plugin Mollie Payments for Woocommerce gebruiken. Om je Mollie account werkelijk te gebruiken heb je bewijs van adres, ID, zakelijke rekening en KvK nodig.

Shopify

Shopify wordt de laatste jaren erg veel gebruikt. Het is veel simpeler dan WordPress, omdat het specifiek gericht is op het bouwen van een webshop. Alles wat je nodig zal hebben voor je webshop is makkelijk te integreren. De kosten zijn ongeveer €25 per maand plus €0,29 per IDEAL betaling als je shopify’s payment provider gebruikt. Je kunt een shopify abonnement aanschaffen met CreditCard of PayPal.

AANRADER:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.